Zoals het Liliane Fonds kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden helpt groeien en bloeien, helpen we jou met het groeien en bloeien van je prachtige bloemen.

Tip 1: Zaaien

Vruchtbare grond is noodzakelijk om jouw zaadjes uit te laten groeien tot bloeiende bloemen. Niet elke bodem is meteen geschikt om te gaan planten, maar gelukkig kan je heel eenvoudig zelf op een aantal manieren de vruchtbaarheid van jouw tuin verbeteren.

  • ‘Mulchen’ is dé manier om onkruid te verwijderen en jouw grond ‘schoon’ te maken. Leg eerst een organische laag neer. Verrijkte tuincompost werkt het beste. Leg daarbovenop een laag karton en bedek deze met versnipperde bladeren of houtsnippers. Laat dit enkele maanden liggen om de grond te laten ‘werken’.
  • Maak tuinpaden, zodat je niet de grond verdrukt en afdicht waarop je wilt planten. Daarmee houd je de grond luchtig en blijven wormen en andere nuttige bodemorganismen aanwezig.
  • Gebruik een woelvork om de grond lucht te geven, ga niet diep in de grond spitten. Zo voorkom je dat je verschillende bodemlagen door elkaar haalt. Met een woelvork haal je alleen de grond los, vernietig je geen belangrijke micro-organismen en is de grond klaar voor het planten van de zaadjes.

❄️ Zaaien in de winter? Ja!


De bloembolletjes kun je ook heel goed nu al zaaien. Zo geniet jij in het voorjaar van mooie bloemen. Het voordeel is dat de bloemen minder kwetsbaar zijn tegen de tijd dat je ze in de tuin kunt uitplanten. Ook zullen deze voorgezaaide bloemen eerder bloeien dan wanneer je ze pas in april buiten in de grond zaait.


🪴 Gebruik voor het zaaien een kweekkas of opkweekpotjes.
🌱 Allereerst ga je twee kiemblaadjes zien. Wanneer de eerste twee échte blaadjes verschijnen, is het tijd om de zaailingen uit elkaar te zetten. Als je daar te lang mee wacht kunnen ze elkaar namelijk gaan verstikken.
🎍 Wanneer de bloemen sterke stengels hebben, kunnen ze naar buiten. Plant ze wel pas na half mei in de tuin – of zet ze in een pot op het terras of balkon. Tot die tijd is er namelijk nog kans op nachtvorst.

Zoals het Liliane Fonds kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden helpt groeien en bloeien, helpen we jou met het groeien en bloeien van je prachtige bloemen.

Geboortegrond is niet overal vruchtbaar

Ethny is doof sinds haar geboorte. Door de extreme armoede waarin ze opgroeide, kreeg ze nooit de kans om gebarentaal te leren. Omdat ze met niemand kon praten, werd ze een stil en verlegen meisje.

Het Liliane Fonds opent de wereld voor kinderen zoals Ethny. Doordat zij en haar familie nu gebarentaalles krijgen met elkaar kunnen oefenen, begrijpen ze elkaar beter. Op een speciale school leert zij elke dag nieuwe woorden, zodat ze de kans krijgt zich goed te ontwikkelen.

Een eerlijke kans op een beter leven

Acht van de tien kinderen met een beperking wonen in de armste delen van de wereld. Ze worden vaak niet als volwaardig gezien en hebben te maken met vooroordelen en uitsluiting. Hierdoor is het voor hen moeilijk om zich te ontwikkelen, onderwijs te volgen en een zelfstandig bestaan op te bouwen. Hun grootste beperking is het gebrek aan een eerlijke kans.

Het Liliane Fonds werkt aan een vruchtbare geboortegrond voor deze kinderen. Samen met lokale partnerorganisaties maken we hun leef-, speel- en leerwereld toegankelijker en dragen we bij aan een inclusieve samenleving. Meedoen is immers geen gunst, het is een recht!