Recept uit Guatemala: Aardappelpuree met bonen, banaan en wortel

De toevoeging van limabonen aan de aardappelpuree maakt dit gerecht extra gezond. Ze bevatten veel hoogwaardige eiwitten en zijn rijk aan kalium, calcium, magnesium en fosfor. En ze zijn ook nog eens heel lekker, de favoriete boon van veel kinderen over de hele wereld!

Voor kinderen van 1-2 jaar
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor 6 kinderporties

  • 4 grote kruimige aardappelen
  • Halve banaan
  • 1 wortel
  • Klein blikje Limabonen
  • Handje cashewnoten
  • Peper en zout

Bereiding

Schil de aardappelen en snij in kleine blokjes. Kook ongeveer 10 minuten tot het gaar is. Snij de wortel in blokjes en kook 15 minuten tot het gaar is. Verwarm de bonen, in hun tegen vocht, kort in een kleine steelpan. Mix de aardappelen, wortel, bonen en de halve banaan en prak met een vork of stamper tot je de gewenste structuur hebt. Voeg naar smaak peper en zout toe. Hak de cashewnoten fijn (zo fijn als je kindje het goed kan eten) en sprenkel over het bord.

De eerste 1000 dagen zijn cruciaal voor de ontwikkeling van een kind. Dat begint zelfs al voor de bevruchting. Het is belangrijk dat de moeder voldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt om bouwstenen te leveren voor de aanleg van de organen van haar kind in de buik.

Prof. dr. Tessa Roseboom
Hoogleraar Vroege ontwikkeling en gezondheid, Universiteit van Amsterdam
Juan als 2-jarige in de armen van zijn moeder.

Juan uit Guatemala

Juan is geboren met schisis, de verzamelnaam voor een gespleten gehemelte, lip en kaak. Precies een jaar nadat het Liliane Fonds hem ontmoette, is Juan met succes geopereerd. Een spannende operatie, maar het resultaat vergoedt alles, want wat ziet Juan er goed uit! En veel belangrijker nog, hij wordt elke dag sterker en ontwikkelt zich heel goed. Tot blijdschap van zijn moeder Maria, die ziet hoe haar zoon nu veel gemakkelijker eet en drinkt. Heel anders dan een jaar geleden, toen Juan ondervoed was en Maria zich grote zorgen maakte over haar ‘Juanito’.

Het verhaal van Juan onderstreept het belang van goede, gezonde voeding bij een handicap. Want veel kinderen met schisis kunnen niet of nauwelijks gevoed worden met reguliere borst- of flesvoeding. Daarom is vroegtijdig ingrijpen van levensbelang. Om ervoor te zorgen dat deze kinderen niet ondervoed raken en verdere gezondheidsschade oplopen of zelfs komen te overlijden. Onze partnerorganisatie in Guatemala, TESS Unlimited, is gespecialiseerd in het opereren van kinderen met schisis en adviseert daarbij over voeding, bijvoorbeeld met hulp van een speciaal ontwikkelde drinkfles.

Over het Liliane Fonds

Het Liliane Fonds biedt steun aan kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden. Deze kinderen groeien vaak op in armoede en krijgen niet de zorg die ze nodig hebben. De eerste 1.000 dagen van een kind zijn bepalend voor hun ontwikkeling. Gezonde voeding is daarin essentieel. Daarom zetten we alles op alles om een handicap bij een kind zo vroeg mogelijk te herkennen. Hoe eerder we een kind in beeld krijgen, hoe beter we de voeding kunnen afstemmen op hun behoefte. Daarmee bespoedigen we de verdere behandeling en stimuleren we hun ontwikkeling doordat ze voldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgen. 

Maar het werkt ook andersom. Als een kind niet goed eet of kan eten, is dat vaak een signaal dat er iets aan de hand is. Dit kan aanleiding zijn voor verder onderzoek en eventuele handicaps of ontwikkelingsachterstanden bij een kind te ontdekken. In nauwe samenwerking met onze lokale partnerorganisaties zetten we in op vroegtijdige signalering om baby’s en kinderen met een handicap optimaal te ondersteunen.