
Recept uit Guatemala: Groenterijst met zwarte bonen en tomatensalsa
Hier gaat een wereld aan nieuwe smaken open! Verse kruiden, zoals koriander en munt laten je kindje kennis maken met een breder palet aan smaken. De limoen maakt het lekker fris! Een gezond én smaakvol recept.
Voor kinderen vanaf 2 jaar
Bereidingstijd: 40 minuten
Ingrediënten voor 8 kinderporties
- 150 gram rijst
- 1 ui
- 2 tomaten
- 1 rode paprika
- 1 teentje knoflook
- Blikje zwarte bonen, afgespoeld en uitgelekt
- Klein blikje mais, uitgelekt
- Handvol koriander
- Snufje paprikapoeder
- Peper en zout
Bereiding
Snij de ui en knoflookteen fijn en de paprika in kleine blokjes. Doe olie in de pan en fruit de ui en knoflook ongeveer 5 minuten tot de ui zacht en glazig is. Voeg de paprika toe en bak nog eens 5 minuten. Snij de tomaat in kleine blokjes en voeg toe. Bak 5 minuten mee. Voeg de rijst toe aan de pan en roer zachtjes door. Voeg het paprikapoeder en zout en peper naar smaak toe. Voeg daarna 350 ml water toe. Zet het deksel op de pan en laat zachtjes pruttelen tot de rijst gaar is. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Hou het wel in de gaten en roer af en toe. Als het tussentijds droog kookt, voeg nog wat water toe. Als de rijst gaar is, voeg de uitgelekte bonen en mais toe en warm even mee. Serveer op een bord. Snij de koriander fijn en strooi losjes over het gerecht. Serveer met de salsa.
Tomatensalsa
- 3 tomaten
- ½ ui
- Handvol muntbladeren
- Handvol koriander
- Sap van 1 limoen
- Optioneel: Stukje rode chilipeper
Maak de salsa als de rijst kookt. Hak de tomaten en de ui heel fijn. Doe samen in een kom. Knijp sap van 1 limoen uit in de kom. Snij de munt en koriander fijn en voeg toe. Houd je kind van pittig, voeg een klein stukje fijngesneden rode peper toe. Roer door en zet apart.








De eerste 1000 dagen zijn cruciaal voor de ontwikkeling van een kind. Dat begint zelfs al voor de bevruchting. Het is belangrijk dat de moeder voldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt om bouwstenen te leveren voor de aanleg van de organen van haar kind in de buik.
Prof. dr. Tessa Roseboom
Hoogleraar Vroege ontwikkeling en gezondheid, Universiteit van Amsterdam

Juan uit Guatemala
Juan is geboren met schisis, de verzamelnaam voor een gespleten gehemelte, lip en kaak. Precies een jaar nadat het Liliane Fonds hem ontmoette, is Juan met succes geopereerd. Een spannende operatie, maar het resultaat vergoedt alles, want wat ziet Juan er goed uit! En veel belangrijker nog, hij wordt elke dag sterker en ontwikkelt zich heel goed. Tot blijdschap van zijn moeder Maria, die ziet hoe haar zoon nu veel gemakkelijker eet en drinkt. Heel anders dan een jaar geleden, toen Juan ondervoed was en Maria zich grote zorgen maakte over haar ‘Juanito’.
Het verhaal van Juan onderstreept het belang van goede, gezonde voeding bij een handicap. Want veel kinderen met schisis kunnen niet of nauwelijks gevoed worden met reguliere borst- of flesvoeding. Daarom is vroegtijdig ingrijpen van levensbelang. Om ervoor te zorgen dat deze kinderen niet ondervoed raken en verdere gezondheidsschade oplopen of zelfs komen te overlijden. Onze partnerorganisatie in Guatemala, TESS Unlimited, is gespecialiseerd in het opereren van kinderen met schisis en adviseert daarbij over voeding, bijvoorbeeld met hulp van een speciaal ontwikkelde drinkfles.
Over het Liliane Fonds
Het Liliane Fonds biedt steun aan kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden. Deze kinderen groeien vaak op in armoede en krijgen niet de zorg die ze nodig hebben. De eerste 1.000 dagen van een kind zijn bepalend voor hun ontwikkeling. Gezonde voeding is daarin essentieel. Daarom zetten we alles op alles om een handicap bij een kind zo vroeg mogelijk te herkennen. Hoe eerder we een kind in beeld krijgen, hoe beter we de voeding kunnen afstemmen op hun behoefte. Daarmee bespoedigen we de verdere behandeling en stimuleren we hun ontwikkeling doordat ze voldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgen.
Maar het werkt ook andersom. Als een kind niet goed eet of kan eten, is dat vaak een signaal dat er iets aan de hand is. Dit kan aanleiding zijn voor verder onderzoek en eventuele handicaps of ontwikkelingsachterstanden bij een kind te ontdekken. In nauwe samenwerking met onze lokale partnerorganisaties zetten we in op vroegtijdige signalering om baby’s en kinderen met een handicap optimaal te ondersteunen.