Pap van mungbonen in een kom

Recept uit Indonesië: Pap van mungbonen

Mungbonen zijn peulvruchten en worden veel gegeten in Zuidoost-Azië. Mungbonen bevatten veel plantaardig eiwit, vezels, vitaminen en mineralen. Een ideale voedingsbron voor je kind.

Voor kinderen van 1-2 jaar
Bereidingstijd: 35 minuten

Ingrediënten

  • 200 gram gedroogde mungbonen (verkrijgbaar bij de toko)
  • 1 blik kokosmelk (400 ml)
  • Optioneel: suiker naar smaak (bruine of witte suiker)

Bereiding

Spoel de mungbonen goed af en doe ze in een kookpan. Voeg 600 ml water toe en breng aan de kook. Als het kookt, doe de deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat 30 minuten koken. Ze zijn klaar als ze zacht zijn en een beetje uit elkaar vallen. Giet niet af. Voeg de kokosmelk toe en breng heel even aan de kook. Voeg naar smaak wat suiker toe en kook nog even door tot de suiker is opgelost. Serveer in een kommetje.

Nikmati makan malammu! (Eet smakelijk!)

De omgeving waarin je de eerste 1.000 dagen opgroeit zijn bepalend voor veel aspecten van je latere leven. Zowel voor je lichamelijke gezondheid en gevoeligheid voor ziekten, als voor gedrag, en mentale gezondheid en de mogelijkheden om goed te kunnen leren en later mee te kunnen doen in de maatschappij.

Prof. dr. Tessa Roseboom
Hoogleraar Vroege ontwikkeling en gezondheid, Universiteit van Amsterdam
Mozes ligt op tafel en schenkt water in een beker.

Moses uit Indonesië

Moses is geboren met een hersenbeschadiging en is daardoor gedeeltelijk verlamd. Zijn ouders schaamden zich zo voor zijn handicap, dat ze zich jarenlang terugtrokken in het bos van Borneo. Zijn ontwikkeling stond stil. Hij kon zichzelf niet aankleden en zijn ouders moesten hem voeden. Hij kreeg niet de zorg die hij nodig had en at bladeren van cassave, jonge bamboe en gekookte varenbladeren, waardoor hij essentiële voedingsstoffen miste voor een goede ontwikkeling. 

Dankzij Keler, een veldwerker van onze partnerorganisatie in Indonesië, veranderde de wereld van Moses voorgoed. Hij gaf Moses fysiotherapie op hun revalidatiecentrum en hij zorgde ook voor spalken om de stand van Moses’ benen te corrigeren. Ook trainde hij zijn ouders, zodat ze thuis zelf oefeningen kunnen doen met hun zoon. Niet meer in het bos, maar weer in hun eigen dorp. Inmiddels kan Moses zelf eten. Geen bladeren meer, maar gezonde en voedzame maaltijden die bijdragen aan zijn geestelijke en lichamelijke ontwikkeling.

Over het Liliane Fonds

Het Liliane Fonds biedt steun aan kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden. Deze kinderen groeien vaak op in armoede en krijgen niet de zorg die ze nodig hebben. De eerste 1.000 dagen van een kind zijn bepalend voor hun ontwikkeling. Gezonde voeding is daarin essentieel. Daarom zetten we alles op alles om een handicap bij een kind zo vroeg mogelijk te herkennen. Hoe eerder we een kind in beeld krijgen, hoe beter we de voeding kunnen afstemmen op hun behoefte. Daarmee bespoedigen we de verdere behandeling en stimuleren we hun ontwikkeling doordat ze voldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgen. 

Maar het werkt ook andersom. Als een kind niet goed eet of kan eten, is dat vaak een signaal dat er iets aan de hand is. Dit kan aanleiding zijn voor verder onderzoek en eventuele handicaps of ontwikkelingsachterstanden bij een kind te ontdekken. In nauwe samenwerking met onze lokale partnerorganisaties zetten we in op vroegtijdige signalering om baby’s en kinderen met een handicap optimaal te ondersteunen.