Recept uit Indonesië: Perkedel (aardappelkoekjes)

Perkedel is een gerecht dat populair is in heel Indonesië. Het hoofdingrediënt is vaak aardappel, maar er worden ook varianten gemaakt van maïs of gecombineerd met vlees of vis. Kinderen zijn dol op deze groentekoekjes. Het is een leuke manier om de gezonde voedingsstoffen uit aardappels bij kinderen te introduceren.

Voor kinderen vanaf 2 jaar
Bereidingstijd: 35 minuten

Ingrediënten voor 7 perkedel

  • 4 grote kruimige aardappelen (ongeveer 500 gram)
  • 1 lente-ui
  • 1 teen knoflook
  • Handje selderijbladeren
  • Snufje nootmuskaat
  • Grof gemalen peper
  • 2 eieren
  • Maïzena
  • Zonnebloemolie om te bakken

Bereiding

Schil de aardappelen, snij in blokjes van 1,5×1,5 cm en kook ongeveer 15 minuten tot ze gaar en zacht zijn. Giet af en laat afkoelen. Snij de lente-ui en selderij heel fijn. Klop de eieren in een kommetje en zet apart. Als de aardappelen zijn afgekoeld, stamp ze fijn met een stamper. Als er geen brokjes meer in zitten, voeg de knoflook toe met een knoflookpers. Voeg daarna de gesneden lente-ui, selderij, een beetje grof gemalen peper en een snufje nootmuskaat toe. Mix door elkaar. Vorm nu met je handen balletjes ter grootte van een ei en druk die plat. Je krijgt nu een aardappelkoekje van ongeveer 6 cm doorsnee en 1 cm dikte. Herhaal tot alle puree op is. Gebruik de maïzena om de koekjes aan allebei de kanten licht te bestuiven.

Zet een pan met een flinke scheut olie op hoog vuur. Als de olie heet is, doop elk koekje even in het geklopte ei voordat je het in de pan doet. Bak 3 minuten aan beide kanten, of totdat ze bruin zijn.

Nikmati makan malammu! (Eet smakelijk!)

De omgeving waarin je de eerste 1.000 dagen opgroeit zijn bepalend voor veel aspecten van je latere leven. Zowel voor je lichamelijke gezondheid en gevoeligheid voor ziekten, als voor gedrag, en mentale gezondheid en de mogelijkheden om goed te kunnen leren en later mee te kunnen doen in de maatschappij.

Prof. dr. Tessa Roseboom
Hoogleraar Vroege ontwikkeling en gezondheid, Universiteit van Amsterdam
Mozes ligt op tafel en schenkt water in een beker.

Moses uit Indonesië

Moses is geboren met een hersenbeschadiging en is daardoor gedeeltelijk verlamd. Zijn ouders schaamden zich zo voor zijn handicap, dat ze zich jarenlang terugtrokken in het bos van Borneo. Zijn ontwikkeling stond stil. Hij kon zichzelf niet aankleden en zijn ouders moesten hem voeden. Hij kreeg niet de zorg die hij nodig had en at bladeren van cassave, jonge bamboe en gekookte varenbladeren, waardoor hij essentiële voedingsstoffen miste voor een goede ontwikkeling. 

Dankzij Keler, een veldwerker van onze partnerorganisatie in Indonesië, veranderde de wereld van Moses voorgoed. Hij gaf Moses fysiotherapie op hun revalidatiecentrum en hij zorgde ook voor spalken om de stand van Moses’ benen te corrigeren. Ook trainde hij zijn ouders, zodat ze thuis zelf oefeningen kunnen doen met hun zoon. Niet meer in het bos, maar weer in hun eigen dorp. Inmiddels kan Moses zelf eten. Geen bladeren meer, maar gezonde en voedzame maaltijden die bijdragen aan zijn geestelijke en lichamelijke ontwikkeling.

Over het Liliane Fonds

Het Liliane Fonds biedt steun aan kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden. Deze kinderen groeien vaak op in armoede en krijgen niet de zorg die ze nodig hebben. De eerste 1.000 dagen van een kind zijn bepalend voor hun ontwikkeling. Gezonde voeding is daarin essentieel. Daarom zetten we alles op alles om een handicap bij een kind zo vroeg mogelijk te herkennen. Hoe eerder we een kind in beeld krijgen, hoe beter we de voeding kunnen afstemmen op hun behoefte. Daarmee bespoedigen we de verdere behandeling en stimuleren we hun ontwikkeling doordat ze voldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgen. 

Maar het werkt ook andersom. Als een kind niet goed eet of kan eten, is dat vaak een signaal dat er iets aan de hand is. Dit kan aanleiding zijn voor verder onderzoek en eventuele handicaps of ontwikkelingsachterstanden bij een kind te ontdekken. In nauwe samenwerking met onze lokale partnerorganisaties zetten we in op vroegtijdige signalering om baby’s en kinderen met een handicap optimaal te ondersteunen.