Recept uit Oeganda: Zoete aardappel met pompoen, limabonen en Odi

Odi is een mengsel van verschillende noten en sesamzaden. Het wordt in Oeganda over veel gerechten voor kinderen gestrooid om kinderen zo extra voedingsstoffen te geven. En het is een lekker knapperige toevoeging aan dit gerecht.

Voor kinderen van 1-2 jaar
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor 6 kinderporties

  • 250 gram zoete aardappel, geschild en in blokjes van 1,5×1,5 cm
  • Limabonen, blik van 400 gr
  • ½ flespompoen. Geschild, zaden en draden verwijderd en in blokjes van 1,5×1,5 cm
  • 50 gram gemende noten naar keuze
  • 1 eetlepel witter sesamzaadjes

Bereiding

Maak eerst de Odi. Maal de noten en sesamzaadjes met een vijzel tot een grove mix – maar wel fijn genoeg voor jouw kindje. Zet apart. Kook de zoete aardappelblokjes en pompoen samen 15-20 minuten in water tot ze beiden gaar zijn en zacht aanvoelen. Verwarm de limabonen in een andere pan. Giet de zoete aardappel en pompoen af. Meng alles voorzichtig door elkaar. Leg een portie op een bord. Strooi de Odi erover.

Womerwa ekyeggulo kyo! (Luganda voor eet smakelijk!)

In de eerste 1000 dagen van het leven wordt het fundament gelegd voor later. Alle organen worden aangelegd waarmee je het de rest van je leven moet doen. Gezonde voeding van de moeder in de zwangerschap en van het kind in de eerste 2 jaren na de geboorte bieden de bouwstenen waarmee een kind de basis legt voor de levenslange gezondheid.

Prof. dr. Tessa Roseboom
Hoogleraar Vroege ontwikkeling en gezondheid, Universiteit van Amsterdam

Shanita uit Oeganda

Shanita was een slim en sociaal kind. Ze hield van dansen en zingen en speelde graag met de kinderen in de buurt. Tot ze op haar tweede verjaardag ineens hoge koorts kreeg en niet veel later ook stuipen. Na slechts enkele weken kon ze niet meer lopen, staan, zelfstandig zitten, zelfs niet meer praten. Eten lukte ook niet meer, wat voor grote problemen zorgde. Shanita krijgt steun van een partnerorganisatie van het Liliane Fonds. Dankzij intensieve fysiotherapie is haar lichamelijke toestand sterk verbeterd. Shanita heeft geleerd om weer zelfstandig te bewegen en gelukkig ook weer te eten. Haar lievelingsmaal? Irish potato en rijst! Binnenkort gaat Shanita zelfs naar school, een stap die kort na haar tweede verjaardag onmogelijk leek. 

Het verhaal van Shanita laat zien hoe belangrijk het is om bij zo’n ingrijpende gebeurtenis snel te handelen. Dat begint bij de basis, met het opnieuw leren eten en bewegen. Dingen die voorheen vanzelfsprekend waren. Dankzij de juiste behandeling kan Shanita weer zelfstandig eten en heeft ze ook andere dagelijkse activiteiten opnieuw aangeleerd. Hopelijk gaat Shanita binnenkort alsnog weer zingend door het leven.

Over het Liliane Fonds

Het Liliane Fonds biedt steun aan kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden. Deze kinderen groeien vaak op in armoede en krijgen niet de zorg die ze nodig hebben. De eerste 1.000 dagen van een kind zijn bepalend voor hun ontwikkeling. Gezonde voeding is daarin essentieel. Daarom zetten we alles op alles om een handicap bij een kind zo vroeg mogelijk te herkennen. Hoe eerder we een kind in beeld krijgen, hoe beter we de voeding kunnen afstemmen op hun behoefte. Daarmee bespoedigen we de verdere behandeling en stimuleren we hun ontwikkeling doordat ze voldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgen. 

Maar het werkt ook andersom. Als een kind niet goed eet of kan eten, is dat vaak een signaal dat er iets aan de hand is. Dit kan aanleiding zijn voor verder onderzoek en eventuele handicaps of ontwikkelingsachterstanden bij een kind te ontdekken. In nauwe samenwerking met onze lokale partnerorganisaties zetten we in op vroegtijdige signalering om baby’s en kinderen met een handicap optimaal te ondersteunen.