Recept uit Oeganda: Gierst met zoete aardappel, mais en witvis

Gierst is een graansoort zonder gluten. Het is voedzaam en bevat veel plantaardige eiwitten en ijzer. Ook vitaminen en mineralen zijn volop aanwezig in deze kleine korrels. Geen wonder dat kinderen in onder meer Azië en Afrika dit vaak opgeschept krijgen als voedzaam gerecht.

Voor kinderen vanaf 2
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor 6 kinderporties

  • 100 gram gierst (verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel of de betere supermarkt)
  • 1 klein blikje mais (140 gram, uitgelekt)
  • 1 zoete aardappel (eventueel te vervangen door een cassavewortel, verkrijgbaar bij sommige toko’s)
  • 100 gram witvis, gekookt en in kleine stukjes gesneden

Bereiding

Spoel de gierst goed af in een fijnmazige zeef en kook vervolgens volgens de aanwijzingen op de verpakking. Hoe langer je het kookt, hoe zachter het wordt. Terwijl de gierst kookt, schil de zoete aardappel (of cassave) en snij in blokjes van 1,5×1,5 cm. Kook 15 minuten of tot het zacht en gaar is. Kook ondertussen de witvis in 3 minuten gaar. Giet de aardappel- of cassaveblokjes af en zet apart. Giet de maïskorrels af en dep droog. Hak in kleine stukjes. Meng de gierst, aardappel- of cassaveblokjes, gekookte witvis en maïs en prak licht met een vork tot je de gewenste structuur hebt.

Nyumirwa ekyeggulo kyo! (Luganda voor eet smakelijk!)

In de eerste 1000 dagen van het leven wordt het fundament gelegd voor later. Alle organen worden aangelegd waarmee je het de rest van je leven moet doen. Gezonde voeding van de moeder in de zwangerschap en van het kind in de eerste 2 jaren na de geboorte bieden de bouwstenen waarmee een kind de basis legt voor de levenslange gezondheid.

Prof. dr. Tessa Roseboom
Hoogleraar Vroege ontwikkeling en gezondheid, Universiteit van Amsterdam

Shanita uit Oeganda

Shanita was een slim en sociaal kind. Ze hield van dansen en zingen en speelde graag met de kinderen in de buurt. Tot ze op haar tweede verjaardag ineens hoge koorts kreeg en niet veel later ook stuipen. Na slechts enkele weken kon ze niet meer lopen, staan, zelfstandig zitten, zelfs niet meer praten. Eten lukte ook niet meer, wat voor grote problemen zorgde. Shanita krijgt steun van een partnerorganisatie van het Liliane Fonds. Dankzij intensieve fysiotherapie is haar lichamelijke toestand sterk verbeterd. Shanita heeft geleerd om weer zelfstandig te bewegen en gelukkig ook weer te eten. Haar lievelingsmaal? Irish potato en rijst! Binnenkort gaat Shanita zelfs naar school, een stap die kort na haar tweede verjaardag onmogelijk leek. 

Het verhaal van Shanita laat zien hoe belangrijk het is om bij zo’n ingrijpende gebeurtenis snel te handelen. Dat begint bij de basis, met het opnieuw leren eten en bewegen. Dingen die voorheen vanzelfsprekend waren. Dankzij de juiste behandeling kan Shanita weer zelfstandig eten en heeft ze ook andere dagelijkse activiteiten opnieuw aangeleerd. Hopelijk gaat Shanita binnenkort alsnog weer zingend door het leven.

Over het Liliane Fonds

Het Liliane Fonds biedt steun aan kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden. Deze kinderen groeien vaak op in armoede en krijgen niet de zorg die ze nodig hebben. De eerste 1.000 dagen van een kind zijn bepalend voor hun ontwikkeling. Gezonde voeding is daarin essentieel. Daarom zetten we alles op alles om een handicap bij een kind zo vroeg mogelijk te herkennen. Hoe eerder we een kind in beeld krijgen, hoe beter we de voeding kunnen afstemmen op hun behoefte. Daarmee bespoedigen we de verdere behandeling en stimuleren we hun ontwikkeling doordat ze voldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgen. 

Maar het werkt ook andersom. Als een kind niet goed eet of kan eten, is dat vaak een signaal dat er iets aan de hand is. Dit kan aanleiding zijn voor verder onderzoek en eventuele handicaps of ontwikkelingsachterstanden bij een kind te ontdekken. In nauwe samenwerking met onze lokale partnerorganisaties zetten we in op vroegtijdige signalering om baby’s en kinderen met een handicap optimaal te ondersteunen.