Alsjeblieft! Ons favoriete toetje uit Guatemala: Arroz con leche

Een zoete rijstepap, die je in een handomdraai maakt. Arroz con leche (rijst met melk) vind je in heel veel landen in Zuid Amerika en wordt gegeten als toetje maar ook als ontbijt. Waarschijnlijk hoef je niet eens de deur uit voor deze ingrediënten!

Voor kinderen vanaf 1 jaar
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor 6 kinderporties

  • 120 gram rijst
  • 500 ml water
  • 300 ml melk
  • 250 gram suiker
  • 1 kaneelstokje
  • handje rozijnen

Bereiding

Breng de rijst in het water met het kaneelstokje aan de kook. Laat 15 minuten pruttelen en voeg zodra de rijst water begint op te nemen, de melk en suiker toe. Zet het vuur laag en blijf roeren tot het romig wordt. Dit duurt ongeveer 8 minuten.
Zet de pan van het vuur en laat het iets afkoelen.

Verdeel de rijst over schaaltjes, garneer met de rozijnen en bestrooi met kaneelpoeder.

Voor een lactosevrije variant kun je de melk vervangen door amandelmelk. Ook heerlijk!

Juan Guatemala

Juan uit Guatemala

Juan is geboren met schisis, de verzamelnaam voor een gespleten gehemelte, lip en kaak. Precies een jaar nadat het Liliane Fonds hem ontmoette, is Juan met succes geopereerd. Een spannende operatie, maar het resultaat vergoedt alles, want wat ziet Juan er goed uit! En veel belangrijker nog, hij wordt elke dag sterker en ontwikkelt zich heel goed. Tot blijdschap van zijn moeder Maria, die ziet hoe haar zoon nu veel gemakkelijker eet en drinkt. Heel anders dan een jaar geleden, toen Juan ondervoed was en Maria zich grote zorgen maakte over haar ‘Juanito’.

Het verhaal van Juan onderstreept het belang van goede, gezonde voeding bij een handicap. Want veel kinderen met schisis kunnen niet of nauwelijks gevoed worden met reguliere borst- of flesvoeding. Daarom is vroegtijdig ingrijpen van levensbelang. Om ervoor te zorgen dat deze kinderen niet ondervoed raken en verdere gezondheidsschade oplopen of zelfs komen te overlijden. Onze partnerorganisatie in Guatemala, TESS Unlimited, is gespecialiseerd in het opereren van kinderen met schisis en adviseert daarbij over voeding, bijvoorbeeld met hulp van een speciaal ontwikkelde drinkfles.

Over het Liliane Fonds

Het Liliane Fonds biedt steun aan kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden. Deze kinderen groeien vaak op in armoede en krijgen niet de zorg die ze nodig hebben. De eerste 1.000 dagen van een kind zijn bepalend voor hun ontwikkeling. Gezonde voeding is daarin essentieel. Daarom zetten we alles op alles om een handicap bij een kind zo vroeg mogelijk te herkennen. Hoe eerder we een kind in beeld krijgen, hoe beter we de voeding kunnen afstemmen op hun behoefte. Daarmee bespoedigen we de verdere behandeling en stimuleren we hun ontwikkeling doordat ze voldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgen. 

Maar het werkt ook andersom. Als een kind niet goed eet of kan eten, is dat vaak een signaal dat er iets aan de hand is. Dit kan aanleiding zijn voor verder onderzoek en eventuele handicaps of ontwikkelingsachterstanden bij een kind te ontdekken. In nauwe samenwerking met onze lokale partnerorganisaties zetten we in op vroegtijdige signalering om baby’s en kinderen met een handicap optimaal te ondersteunen.